Kongres Hrvatski pekar i egzotični eliksiri zdravlja u pekarskim proizvodima
To je to, krećemo za Varaždin! Kako je sve počelo? Sada ću vam ispričati. Razdoblje rodiljnog odnosno roditeljskog dopusta pamtit ću kao najljepše razdoblje u svom životu. Osim što sam tada uživala u igri sa svojom djevojčicom, otkrila sam i ljubav prema novom načinu pripreme obroka, gotovo svakodnevno isprobavajući nove paleo i AIP recepte. Tako sam u jednoj zatvorenoj grupi na Facebook-u, čija sam članica (još jednom veliko hvala toj grupi i divnim ljudima koji je čine, na svemu što sam naučila o sebi i svom zdravlju), u razdoblju kada sam se strogo pridržavala AIP-a, naletila na jedno zanimljivo voće (za koje se ispostavilo da je u biti povrće) izgledom i oblikom nalik običnoj zelenoj odnosno nezreloj banani,a izvorno potječe iz Jugoistočne Azije. Riječ je o plantani ili. kako je neki nazivaju, plantana banani. Na slici malo niže jasno se može vidjeti razlika (plantana je dosta veća od banane).
Sjećam se kako mi je netko davno spominjao te "zelene banane", ali ostalo je na tome. Naravno, nije se ni radilo o zelenim bananama već o slavnim plantanama . Prva pomisao koja mi je došla na pamet bila je kako je uopće moguće napraviti kruh od nečega što podsjeća na bananu? Ma svašta..Međutim, jako sam se iznenadila kada sam napravila peciva prema već isprobanim receptima. Budući da je izrazito bogata škrobom, jako dobro veže na sebe ostale sastojke, a kruhovi, peciva i pogačice izgledom zaista podsjećaju na male kajzerice i glutenska peciva. Kada je ovako zelena u pravilu se koristi za izradu kruhova i peciva, krekera i ukusnog hrskavog čipsa (doći će na red recept i za to :-)) jer tada još nije jako slatka i okusom više podsjeća na krumpir nego na bananu. Nakon što na sobnoj temperaturi malo sazrije i požuti odnosno pocrni, idealna je izradu slastica kao što su torte i palačinke jer tada i mirisom i okusom podsjeća na zrelu bananu. Čisto savršenstvo!
Eto, sada sam već u fazi u kojoj više ni ne gledam recepte već ih sama osmišljavam, kombinirajući s plantanom razna brašna koja inače koristim za izradu kruhova i peciva. Što se tiče ploda koji se krije ispod ove tvrde zelene kore, morate biti na oprezu jer ne može jesti bez prethodne termičke obrade. To je još jedna karakteristika kojom se razlikuje od standardne banane. Što se tiče njene uporabe u kulinarstvu, idealna je za osobe koje pate od dijabetesa tipa I. i drugih autoimunih bolesti jer škrob koji sadrži nije težak za probavu odnosno lako je probavljiv i ne djeluje iritabilno na crijeva kao npr. kukuruzni ili krumpirov škrob. Iz tog razloga je gotovo nezaobilazna namirnica u paleo i AIP kulinarstvu. Ne samo što je njen škrob lako probavljiv- plantana obiluje nutrijentima kao što su vitamin B6, C, magnezij, kalij, željezo itd.
Eto, sada sam već u fazi u kojoj više ni ne gledam recepte već ih sama osmišljavam, kombinirajući s plantanom razna brašna koja inače koristim za izradu kruhova i peciva. Što se tiče ploda koji se krije ispod ove tvrde zelene kore, morate biti na oprezu jer ne može jesti bez prethodne termičke obrade. To je još jedna karakteristika kojom se razlikuje od standardne banane. Što se tiče njene uporabe u kulinarstvu, idealna je za osobe koje pate od dijabetesa tipa I. i drugih autoimunih bolesti jer škrob koji sadrži nije težak za probavu odnosno lako je probavljiv i ne djeluje iritabilno na crijeva kao npr. kukuruzni ili krumpirov škrob. Iz tog razloga je gotovo nezaobilazna namirnica u paleo i AIP kulinarstvu. Ne samo što je njen škrob lako probavljiv- plantana obiluje nutrijentima kao što su vitamin B6, C, magnezij, kalij, željezo itd.
Da se ja vratim na priču o tome kako smo plantane i ja završile u Varaždinu. Nakon jedne poveće narudžbe plantana za nekoliko nas iz Facebook grupe, gospodin Šulog iz Exotic King d.o.o., naš glavni dobavljač plantana i ostale egzotike, nije izdržao da me ne pita zašto ih svaki put toliko puno naručujemo i za što ih točno koristimo. Nakon što sam mu detaljno objasnila o čemu je riječ, uslijedio je poziv gospodina Odobašića, direktora nakladničke firme Robinson d.o.o., na sudjelovanje na kongresu Hrvatski pekar 2017. čije je održavanje bilo predviđeno na dan 7. ožujka 2017., u Varaždinu. Kako je gospodin Odobašić bio glavni organizator Kongresa, zainteresiran za predstavljanje nečeg neobičnog i novog u sferi pekarstva, prihvatili smo poziv. Zamolio nas je da pripremimo i prezentaciju kojom bi posjetitelje upoznali s paleo i AIP prehranom. I tako se rodila ugodna suradnja. Bilo je potrebno čim prije pronaći neki dobar recept za peciva od plantana a, mi smo odlučili predstaviti još jednu zanimljivu korjenastu biljku od koje potječe dobro poznati tapioka škrob, casssavu i pripremiti jednu jako ukusnu pogaču (nažalost, nemam sliku, no uskoro ću objaviti recept recept za pogaču od cassave uz koji ću postaviti i sliku čisto da vidite kako korijen izgleda).
Kako su na kraju neke kolegice, nažalost, morale odustati od sudjelovanja na Kongresu, Saša i ja smo odlučile same otići i predstaviti našu grupu predivnim receptima. Nismo znale što će nas tamo dočekati jer bile smo svjesne toga da ljudi baš nisu navikli na neuobičajeno u pekarskoj proizvodnji. Malo nas je uhvatila panika jer morale smo napraviti peciva i pogaču za 150 ljudi no, nakon što smo već u 8.00 bile u kuhinji hotela u kojem se Kongres održavao, priprema je počela teći kao od šale.
Za pripremu peciva i pogače trebalo nam je sveukupno:
10 komada plantana
4 kg korijena casssave
1.5 kg tapioka škroba
300 g kokosovog brašna (radi se o pravom kokosovom brašnu koje se dobiva hladnim prešanjem kokosovog mesa kako bi se od njega odvojilo ulje, nakon čega se meso suši na niskoj temperaturi i melje u fino brašno)
1 l maslinovog ulja
1 l kokosovog mlijeka
6 g sode bikarbone
30 g soli
75 g češnjaka + 20 režnja češnjaka za pogaču
3 komada luka
38 komada mladog luka
sok od 2. 5 komada limuna.
Evo, ovako vam je to izgledalo :-)
Malo smo se bojale da će nam se usred pripreme pokvariti i blender i sjeckale koje smo nosile sa sobom, ali oba aparata su nekim čudom izdržala to dugotrajno miksanje i blendanje. Uf !!
Imale smo i veliku pomoć mladih kuharica iz kuhinje koje su se odmah prihvatile posla oko oblikovanja peciva. Stvarno ih moramo pohvaliti, a i šeficu kuhinje, gđu Mariju, koja je dala sve od sebe kako bi poslovi pripreme išli glatko. Nakon što smo čm jednostavnije približiti naš zdravi svijet i pokazati kako je moguće živjeti i preživjeti bez klasičnog glutenskog kruha. Nismo ni znale koliko će se posjetitelji oduševiti prezentacijom. Nakon pljeska i pauze između izlaganja uslijedili su razgovori s nekima od izlagača koji su nam se istog trena povjerili o svojim zdravstvenim problemima i problemima s kojima se zbog nezdravog načina života suočavaju njihovi najmiliji. Misija izvršena! Bilo je to jedno jako pozitivno iskustvo i mogu samo reći da se veselimo budućim zajedničkim projektima. Iznimno nam je drago što unijele dašak zdavlja i egzotike u pekarske proizvode. Slijedi recept za peciva od plantana i pogače od cassave. Pratite nas i dalje ! ;)
Za pripremu peciva i pogače trebalo nam je sveukupno:
10 komada plantana
4 kg korijena casssave
1.5 kg tapioka škroba
300 g kokosovog brašna (radi se o pravom kokosovom brašnu koje se dobiva hladnim prešanjem kokosovog mesa kako bi se od njega odvojilo ulje, nakon čega se meso suši na niskoj temperaturi i melje u fino brašno)
1 l maslinovog ulja
1 l kokosovog mlijeka
6 g sode bikarbone
30 g soli
75 g češnjaka + 20 režnja češnjaka za pogaču
3 komada luka
38 komada mladog luka
sok od 2. 5 komada limuna.
Evo, ovako vam je to izgledalo :-)
Malo smo se bojale da će nam se usred pripreme pokvariti i blender i sjeckale koje smo nosile sa sobom, ali oba aparata su nekim čudom izdržala to dugotrajno miksanje i blendanje. Uf !!
Imale smo i veliku pomoć mladih kuharica iz kuhinje koje su se odmah prihvatile posla oko oblikovanja peciva. Stvarno ih moramo pohvaliti, a i šeficu kuhinje, gđu Mariju, koja je dala sve od sebe kako bi poslovi pripreme išli glatko. Nakon što smo čm jednostavnije približiti naš zdravi svijet i pokazati kako je moguće živjeti i preživjeti bez klasičnog glutenskog kruha. Nismo ni znale koliko će se posjetitelji oduševiti prezentacijom. Nakon pljeska i pauze između izlaganja uslijedili su razgovori s nekima od izlagača koji su nam se istog trena povjerili o svojim zdravstvenim problemima i problemima s kojima se zbog nezdravog načina života suočavaju njihovi najmiliji. Misija izvršena! Bilo je to jedno jako pozitivno iskustvo i mogu samo reći da se veselimo budućim zajedničkim projektima. Iznimno nam je drago što unijele dašak zdavlja i egzotike u pekarske proizvode. Slijedi recept za peciva od plantana i pogače od cassave. Pratite nas i dalje ! ;)
Primjedbe
Objavi komentar