Krumpiruša bez krumpira iliti pogača od cassave

Naziv recepta djeluje vam neobično? Kako je moguće napraviti krumpirušu bez krumpira? Drage volje ću vam objasniti o čemu se radi :-). Prvi put kada sam zapravo odlučila isprobati korijen cassave  u nekom receptu bilo je netom prije Hrvatskog pekara 2017. Cassava je zapravo dobro poznata kao tapioka ili manioca. Radi se o korijenastoj biljci koja potječe  iz Južne Amerike odnosno iz Brazila i Paragvaja.


Naziv manioca zapravo se povezuje s jednim mitom koji opisuje kako je nastala manioca tj cassava, a općenito se u okviru raznih mitova Južne Amerike prikazuje kao "spasiteljem" koji čuva tamošnje stanovnike od gladovanja. Dakle, priča glasi ovako. Jednom davno, žena iz plemena Tupi u Brazilu, očajna nakon što joj je dijete umrlo od gladi, pokapa njegovo beživotno tijelo pod zemljom nad kojom se nalazila njena skromna kolibica. Iste noći dolazi šumski duh "mani"  i  preobražava tijelo njenog djeteta u korijen biljke, koja kasnije postaje poznata kao "mani oca" što bi u prijevodu značilo "korijen šumskog duha".¹ Kasnije mnogim domorodačkim plemenima iz tog područja postaje jedna od osnovnih prehrambenih namirnica te onima koji žive u tropskom području diljem svijeta. U svakom slučaju, jedna jako zanimljiva biljka, prirodno bez glutena i štetnog razarajućeg škroba. Osobe koje slijede autoimuni protokol (AIP) vjerojatno će se zapitati zašto je cassava bolji izbor od krumpira kojeg protkol u potpunosti zabranjuje. Krumpir, kao i rajčica i patlidžan spadaju pod skupinu biljaka, poznate pod zajedničkim nazivom ponoćnice ili, češće, pomoćnice (Nightshades). Budući da sadrže štetne saponine i lektine (lektini se nalaze i u mahunarkama), kao tvari  tvari koje potiču upale u crijevima i dovode do njihove propusnosti, osobe oboljele od autoimunih bolesti, kao i one koje pate od sindroma iritabilnog crijeva ili, općenito, imaju propusna crijeva, trebale bi ih izbjegavati u širokom krugu. Ukratko, o saponinima². Sve biljke sadrže tzv. saponine tj. tvorevine koje su po sastavu slične detergentima. Uloga saponina bitna je za opstojnost biljaka u prirodi jer upravo oni štite biljke od napada mikroba i insekata - prema tome, oni su njihova prirodna obrana od raznih predatora koji ih okružuju. Iako , kao što sam već napomenula, sve biljke sadrže navedenu supstancu, ta količina i vrsta iste, nije kod svih biljaka jednaka. Također, ne djeluju svi saponini jednako na ljudski organizam odnosno probavni i živčani sustav - tako se saponini cassave smatraju izrazito pogodnim i protuupalnim za crijeva, dok saponini pomoćnica djeluju upravo suprotno. Zbog toga je cassava, kao i batat, idealna zamjena za krumpir. Povrh toga, hranjive vrijednosti cassave neusporedivo su značajnije od onih koje sadrži krumpir. Izvor je nekih od najznačajnijih sastavnica vitamina iz B skupine, kao što su folati.thiamin, phydroxine, riboflavin itd..Osim toga, bogata je cinkom, magnezijem, željezom, a sadrži i bakar, mangan i potassium koji je od ključne važnosti za pravilan rad srca i održavanje urednog krvnog tlaka. Od korijena cassave, osim tapioka škroba, dobiva se i brašno cjelovitog ploda cassave koji je idealna zamjena za pšenično glutensko brašno s obzirom na moć povezivanja sastojaka. Prema tome, svaki recept u koji se inače stavlja pšenično brašno, možete staviti cassavino brašno u omjeru 1:1 u odnosu na pšenično. Stoga, uspostavite ravnotežu svoje probave i izliječite crijeva uz ovaj divan recept :-). 







Sastojci za pleh srednje veličine (trajanje pripreme: 1h 30min uz prethodno namakanje korijena cassave kroz 24 sata)


1 kg oguljenog dobro namočenog korijena cassave (upute za namakanje nalaze se u rubrici Priprema)

1.5 žličica soli

1 dcl maslinovog ulja

1 - 2 komada mladog luka

2 režnja češnjaka (prema želji)

malo vode

začini po želji



Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva Celzijusa, ovisno o jačini pećnice.

2. Prije nego počnete pripremati važno je znati da je korijen cassave u prirodnom, neobrađenom stanju izrazito otrovan. Neka vas to ne obeshrabri, jer cijanid koji sadrži, neutralizira se dugotrajnim namakanjem oguljenog korijena, uz mijenjanje vode u kojoj se namače najmanje dvaput u 24 sata, te kuhanjem odnosno pečenjem. Prem tome, bitno je da ga namačete prije pripreme najmanje 24 sata.

3. Dobro isprati namočeni korijen i staviti kuhati oko 20 min. Korijen se ne smije raskuhati

4. Ohlađeni korijen stavite u blender s uljem, vodom. lukom, češnjakom, solju i začinima.

Vodu polako ulijevajte jer treba vam tek toliko da u blenderu možete smjesu ravnomjerno izblendati. Smjesa koju dobijete trebala bi biti poput gustog pire krumpira. Osobno, ovaj postupak radila sam u tri navrata jer blender mi je malog kapaciteta, a sjeckalica nije u pogonu. Ako radite u sjeckalici , voda vam u pravilu neće biti potrebna. Smjesa će biti manje vlažna, a pogača hrskavija.

5. Smjesu prebacite na pleh obožen masnim papirom za pečenje, ravnomjerno je razmažite silikonskom lopaticom ili žlicom po papiru i stavite peći na 200 stupnjeva Celzijusa , na oko 30 minuta odnosno kada pogača postane hrskava s gornje strane. Ako ste smjesu usitnili u sjeckalici, tijesto će biti kompaktnije i tada ga razvaljajte između dva komada masnog papira i stavite peći također na 30 minuta

6. Nakon prve faze pečenja, prebacite papir s pogačom na rešetku kako bi se dobro zapekao i donji dio pogače. Donji dio neće biti hrskav kao gornji no, nemojte misliti da je tijesto sirovo. Druga verzija pogače, s kompaktnijom smjesom, bit će hrskavija i donji dio će također biti hrskavi.

7. Kada je pogača gotova, izvadite iz pećnice i režite nakon što se malo ohladi.


Savjeti za posluživanje


Pogača je ukusna sama po sebi no, možete je jesti uz finu domaću jetrenu paštetu, namaz od sjemenki ili pak povrtni namaz. Meni jako odgovara kao kruščić uz bogati doručak s jajima (ovo na slici po meni je doručak snova! Jaja s obarenim špinatom, špek bez E250, i malo rajčice koju sam tek nedavno ponovno uvela u prehranu ne bih li ustanovila kako crijeva reagiraju u doticaju s njom). Uz to popila sam i šalicu juhe od kostiju koju nažalost nisam uslikala. U svakom alučaju, ovo je primjer bezglutenskog nutritivno bogatog doručka.




                                    



Na donjoj slici je hrskava verzija pogače koju sam servirala kao lepinju za ostatke od piletine od prethodnog dana. Pekla sam je s malo više češnjaka, a na vrh sam prije završetka pečenja nabacila zelenje od poriluka. Ovaj put sam stavila manje luka, a češnjak izostavila. i poriluk izostavila Eksperimentirajte !:-) Dobar tek!




                                    






IZVORI:


¹ http://www.sacredearth.com/ethnobotany/plantprofiles/cassava.php

² https://www.thepaleomom.com/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Atopijski dermatitis i ja - početak i razvoj bolesti

Kongres Hrvatski pekar i egzotični eliksiri zdravlja u pekarskim proizvodima